Навіть запровадження карантинних заходів і заборона збиратись гуртом не може зупинити учасників і учасниць «Ліги Успіху» та втримати їх невгамовну енергію! Квітень став місяцем інтенсивної роботи над проектами соціальної дії, і переведення всіх активностей в онлайн-формат не стало на заваді.

Перше заняття квітня було присвячено залученню учасників і роботі з ними. Разом з тренеркою Іриною Ярко підлітки дізналися, як скласти портрет своєї цільової аудиторії, як поширити інформацію про проект і залучити до нього учасників, чому важливо вивчати «своїх» людей, як взаємодіяти з учасниками в онлайн та оффлайн форматах.

Друге заняття було умовно поділене на дві частини: спочатку учасники разом з тренеркою Іриною Ярко говорили складних учасників, а також про те, як працювати з ними під час заходу, а потім — з Сергієм Андрухом розглядали основні принципи створення презентації: як зробити візуальну частину заходу сучасною, кративною і привабливою. Розглянули і шаблони презентацій, і логіку побудови слайдів, і принцип обрання кольорової палітри, і навіть шрифти, які варто або не варто використовувати.

По результатах заняття був проведений конкурс на створення найкращої презентації: треба було презентувати звичайну річ з побуту, яка на момент оголошення конкурсу знаходилася праворуч від учасника. Підлітки підійшли до завдання з неймовірним креативом: ми отримали презентації подушок, пультів від телевізора і навіть молодших братів. Творці трьох найкращих презентацій отримали заохочувальні призи: пари креативних кольорових шкарпеток (модель могли обрати самостійно, а надійшли призи кур’єрською доставкою).

Третє заняття також складалось з двох логічних частин і було присвячено проведенню онлайн-заходів. Перша година заняття була присвячена особливостям організації події в онлайн-форматі: чому доступ до контенту має бути в один клік, яка вона — попередня робота з учасниками, як нагадувати про свій захід, що необхідно для того, щоб вийти в ефір, якими є вимоги сучасного онлайн-етикету. А ось після короткої перерви студенти занурилися в знайомство з онлайн-платформами та їхнім функціоналом. Тренерами заняття виступили Олеся Лапікова та Сергій Андрух.


Наступне заняття стало справжнім випробуванням для «Ліги Успіху»! Нарешті прийшов час зібрати всі отримані знання та навички докупи та почати працювати над розробкою власних проектів! Учасники познайомились з основами проектного менеджменту та стандартними частинами проектної заявки. Працюючи в малих групах за кураторської допомоги тренерів, підлітки сконцентрувались над доопрацюванням своїх ідей та прописали проблему, мету і цільову аудиторію своїх проектів. Крім того, встигли попрацювати над стислим описом проектів та прописали ресурси, необхідні для втілення задумів.

Останнє квітневе заняття також було присвячене роботі над проектами: ми знайомилися, що таке індикатори, як вони пов’язані з планом реалізації проекту, як передбачити ризики та запобігти їх появі. Хоч робота було кропіткою і напруженою, врешті учасники були задоволені результатом – адже тепер проекти майже готові, і можна перейти до безпосередньої підготовки їх реалізації!

Крім вебінарів, передбачених програмою, учасники збиралися окремими групами для більш якісної підготовки своїх проектів, залучаючи до обговорення тренерів проекту. Така індивідуальна робота з менторською підтримкою дає позитивний ефект і дозволяє «підтягнути» ті місця, на які не встигли звернути увагу при роботі на вебінарі.

Також учасники «Ліги Успіху» за бажання долучалися до роботи групи психологічної підтримки, організованої для вихованців БФ «Імпульс.ЮА». Зустрічі групи проходять щоп’ятниці, веде їх професійна психологиня Єкатерина Ракитянська.
Теми зустрічей визначаються за запитом учасників: Як не зійти з розуму під час карантину? Як реагувати на критику? Як сформувати коректну самооцінку? Мотивація до дії: як знайти натхнення? Така робота у групі підтримує тих підлітків, хто складніше реагує на самоізоляцію, переживає складний період у житті, стикається з проблемами дорослішання та самоідентифікації.

28 квітня благодійний фонд «Імпульс.ЮА» святкував День народження – три роки з дати офіційної реєстрації. На велике онлайн-свято зібралися учасники всіх проектів фонду, в тому числі – «Ліги успіху». Згадували, з чого все починалось, чого вдалося досягти, а також будували плани на майбутнє і розважались, влаштовуючи kahoot-вікторину. Особливим моментом стало представлення нового логотипу фонду: до консультацій під час його творення були залучені найбільш прискіпливі та суворі експерти – самі підлітки, залучені до програми.


В цілому, навіть в онлайні ми лишаємося в єдності та не збавляємо темпів роботи. Навпаки, «Ліга Успіху» стає можливістю побачити добрих друзів та спрямувати накопичену під час сидіння вдома енергію в конструктивному напрямі.

Проект «Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій» здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США